Akka Ridcenter

Ridskola Ridläger Hästskötarutbildning Galoppträning B&B

   Jun 05

Galoppträning

lena-logga-hemsida

 

 

 

 

 

   Lena Natt och Dag:

Lena Natt och Dag.

 

Segerrikaste Amatörtränare på Jägersro 2013

Segerrikaste Amatörtränare i Skandinavien 2013

Vinstrikaste Amatörtränare i Skandinavien 2013

 

 

Klicka här för resultat 2013:

Vad är hemligheten bakom den snabba hästen?

– Hästen måste förstås ha förmågan att kunna springa riktigt fort. Jag försöker sedan locka fram viljan att vinna, berättar Lena Natt och Dag.

G

 

Hon jobbar mycket med kärlek och beröm. Och betonar att det är viktigt att vara positiv och ha roligt med hästen. Driver inte på med piska.

– Jag brukar kunna få resultat med hästar som anses dåliga.

 

 

 

 

 

Magic Cloud Årets Kämpe! 2013

Sammanlagt har Lena Natt och Dag ca 9 hästar på gården. Varav 7 är engelska fullblod. Resten är halvblod och ponnys. Hennes verksamhet är ridskola och ridläger i liten skala och transporter av andras hästar.

https://www.svenskgalopp.se/hast/visa/680810/resultat

Magic Cloud -  Livs starter  Placeringar   

82                 10-6-7

G

Aventurin 2013 års största vinst på 61 320 kr!

https://www.svenskgalopp.se/hast/visa/684048/resultat

Aventurin - Livs starter  Placeringar   

51                   4-3-4

 

Vinnarkort Page Täby 5 maj

Turn the Page Segerrikaste hästen i Sverige 2013!

https://www.svenskgalopp.se/hast/visa/717505/resultat

Turn the page  Livs  Placeringar

38        7-2-2

sportschau champion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lena Natt och Dag är med all rätt stolt och glad över sin vindsnabba häst Sportschau. Hon fick den mer eller mindre gratis vid en hästauktion i England. Det engelska fullblodet Sportschau har sedan utvecklats mycket under hennes träning och ledning. 2009 var det 6-åriga stoet den mest segerrika hästen på Jägersro.

Från att ha varit en häst som inte var värd många kronor har fullblodet Sportschau förvandlats till en champion. Ingen ville bjuda något för hästen men Lena Natt och Dag blev förtjust i Sportschau direkt.
– Jag köpte henne på en hästauktion i England för 600 guineas, säger Lena Natt och Dag, på Akka Ridcenter.
600 guineas motsvarar ungefär 7 500 kronor vilket är en struntsumma för en häst.
Det visade sig vara ett bra köp. Redan som tvååring vann Sportschau en tävling på Klampenborg vid Köpenhamn. Då var hon en outsider och gav 49 gånger pengarna.
– Det blev en mycket bra investering, säger Lena Natt och Dag om sin häst.
I dag är det engelska fullblodet nio år. 2010 var stoet den mest segerrika galopphästen på Jägersro.
– Hon är inte till salu i dag, säger Lena Natt och Dag. Som är mycket förtjust i sin häst. I dag är hon dräktig med hingsten Helsinki och får föl i slutet av mars 2014. Hawkleaf Flier som är stallkamrat med Sportschay skall ha föl i maj 2014 och är dräktig med vår egen hingst Inchrory.

 

Turn The Page med fyra raka segrar på Jägersro 2013 och 6 segrar totalt gör honom till Sverigest mest segerika häst år 2013!

Turn The Page

Hur hamnade Turn The Page hos dig?

-Han såldes på auktion i februari som 2-åring för 50 000 pund. Han kastrerades och startade två gånger under året och var oplacerad i bägge starterna. På hösten anmäldes han till Doncasters auktion men fick inget bud i ringen. Jag var inte själv på plats men bad Jörgen Töllböll att gå och titta på honom. Han tyckte att han såg fin ut och jag bjöd då 700 pund vilket de accepterade.

Han har gått upp 18 kg i handicap under året. Vad är orsaken till den stora utvecklingen?

-Turn The Page är mycket besvärlig i startboxarna, han måste gå sist in. Max fem sekunder står han och går inte starten då så kryper han snabbt under grinden. Det tog lite tid innan det momentet klickade. Sedan hade vi lite svårt att hitta nycklarna till honom. Blinkers är ju hans melodi men vi provade detta utan framgång och bytte sedan till flexibla blinkers ett tag vilket inte fungerade och där tappade vi tid. När vi sedan bytte tillbaka till blinkersen hade de andra momenten fallit på plats och då gick det bättre.

-Han är faktisk snabb ut ur boxarna men sedan tar han det lugnt tills upploppet kommer och då flyger han fram. Jag vänjer mig nog aldrig vid detta utan blir alltid stressad på bortre långsidan.

Lena har åtta galopphästar i träning och dessutom har hon två avelsston som är dräktiga. Förutom sin galoppverksamhet driver hon Akka Ridcenter i Skurup som ligger cirka 25 minuters bilväg från Jägersro. Lena är gammal i gamet och har hållit på med galopp i ungefär 15 år. Hon började med araber och sedan har det rullat på.

Väver du in galoppen i din ridskoleverksamhet?

-Ja, jag tycker att det är mycket bra från galoppen som man kan dra nytta av inom ridskolans värld. Till exempel så har alla mina ridskolehästar en halsring vilket är perfekt för nybörjare att hålla i när de ska lära sig att rida lätt eller börja hoppa.

-På sommaren ordnar vi ridläger under 10 veckor och då tar vi med alla eleverna på ett studiebesök antingen till Klampenborg eller till Jägersro. De brukar också får prova på att rida på den mekaniska galopphästen vilket är uppskattat.

Vad har du för framtidsplaner?

-Jag trivs mycket bra med det upplägget jag har nu. Det känns som det ultimata för mig att kunna kombinera ridskola, ridläger och galoppen.Jag tränar mina egna eller närståendes hästar vilket känns bra. Då kan jag träna på hästarnas villkor och behöver inte ta beslut därför att en hästägare har en annan åsikt.

-Mina galopphästar rids i rätt form och de går i hagarna hela dagarna. Vi är sällan inne på Jägersro förutom på våren då vi tränar upp dem inför säsongen. Annars har vi bra träningsmöjligheter hemma och dessutom ett stort ridhus vilket är skönt på vintern, avslutar Lena.

Lenas auktionsfynd: ”Det är fantastiskt”

Lena Natt och Dag. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
Lena Natt och Dag i vinnarcirkeln på Jägersro med sin stjärna Turn The Page.

Ingen ville köpa Turn The Page på auktionen.

Då slog amatören Lena Natt och Dag till och köpte hästen för omkring 7 500 kronor.

Nu radar hästen segrar och har dragit in 155 000 kronor hittills i år.

– Det är fantastiskt vilken fin häst vi har, säger Lena till Trav365.

Det går att fynda på hästauktionerna både inom travet och galoppen. Ett exempel är segerstaplaren och galopptalangen Turn The Page som tagit fyra raka segrar i höst för sin tränare Lena Natt och Dag.

När hästen såldes på Doncasters auktion 2011 var inte intresset så stort, men Lena fastnade för honom och bjöd 700 pund, omkring 7 500 kronor.

– Ibland ska man ha lite tur. Jag var inte själv på plats, men jag kunde följa auktionen via nätet och läsa på om stammen i auktionskatalogen. Hästen hade inte fått några bud men jag var intresserad av honom. Jag har stort förtroende för Jörgen Töllböll så han fick gå och titta på hästen.

– Jag fick hästen för 700 pund. Jag kollade upp lite senare och då såg jag att hästen hade sålts för 50 000 pund tidigare som tvååring.

 

Toppar listan över segerrikaste hästarna

I hennes träning har hästen gått strålande. Bara under året har 13 starter slutat med sex segrar.

När märkte du att hästen var något extra?

– Det har vi känt hela tiden, han blir aldrig trött. Jag har aldrig sett hästen trött. Nu när han gjort fantastiska vinster på Jägerso är det som att hästen rycker på axlarna efter loppen. Det är en fin individ och det märks att han han mår bra och är glad. Efter loppen när han kommer tillbaka till stallet är han hungrig och vill ha mycket mat.

 

Turn the Page 5 maj

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att följa Lenas resultat klicka på länken http://www.galoppsport.se/slicensinfo?kommando=trenarstat&licensId=309892